ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΟ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΒΑΔΟΠΟΙΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

Χαλβάς: Διατροφική αξία

  • Blog
  • 7 Μαρτίου 2024

 

Γράφει η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc, Κωνσταντίνα Βατσινά

Ο κλασσικός χαλβάς με κύρια πρώτη ύλη το ταχίνι ή αλλιώς ο σησαμένιος κλασσικός χαλβάς με βανίλια αποτελεί χωρίς αμφιβολία το πιο «διάσημο» παραδοσιακό γλυκό εν μέσω της περιόδου της νηστείας. Βέβαια, ο σησαμένιος χαλβάς είναι καλό να περιλαμβάνεται στην διατροφή μας και στις περιόδους που δεν έχουμε νηστεία ως γλυκό σνακ, καθώς παρέχει πολυάριθμες ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας.

ΤΟ ΤΑΧΙΝΙ της Χαλβαδοποιίας Κρήτης

Παράγεται από επιλεγμένους σπόρους σησαμιού υψηλής ποιότητας, οι οποίοι έχουν ψηθεί, καθαριστεί και αλεστεί έπειτα από ειδική επεξεργασία από την Χαλβαδοποιία Κρήτης και μας δίνει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Γενικότερα, το σουσάμι είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα λεγόμενα «καλά» λίπη, όπως το α-λινολενικό οξύ και τα ω-3 λιπαρά οξέα, συσχετίζονται με τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων1,3.

Επίσης, αποτελεί πηγή ιχνοστοιχείων και κυρίως χαλκού και σιδήρου, όπως και φωσφόρου, ψευδαργύρου και σεληνίου, αλλά και μεταλλικών στοιχείων, όπως ασβέστιο και μαγνήσιο4, τα οποία σε συνδυασμό συμβάλλουν στην ισχυρή δομή των οστών, οπού ιδίως σε περιόδους νηστείας και επομένως αποχής από τις βασικές πηγές ασβεστίου, το ταχίνι είναι η ιδανική εναλλακτική λύση.

Παράλληλα, στο ταχίνι έχουν εντοπιστεί και ουσίες που ονομάζονται φυτοστερόλες ή αλλιώς φυτικές στερόλες2, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τέλος, είναι καλή πηγή λιγνανών (σεσαμίνη, σησαμολίνη, σησαμόλη, σησαμινόλη), φυτικών ινών, φαινολικών, πρωτεϊνών και βιταμίνης Ε ή τοκοφερόλης1,2,4. Οι λιγνάνες είναι ένα είδος πολυφαινολών γνωστές για τις ευεργετικές βιολογικές τους ιδιότητες, όπως αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτική δράση5, με την τελευταία να παρέχεται και από την τοκοφερόλη παράλληλα με την αντιπηκτική ιδιότητα, εμποδίζοντας έτσι τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα.

Παρόλα αυτά, το ταχίνι έχει αρκετές θερμίδες (περίπου 600kcal ανά 100γρ.) και πρέπει να δίνεται προσοχή στην ποσότητα κατανάλωσης του.

Ο ΧΑΛΒΑΣ της Χαλβαδοποιίας Κρήτης

Μία από τις ιδιαιτερότητες του χαλβά Κρήτης που το κάνουν να ξεχωρίζει είναι η υψηλή ποιότητα και η πλούσια γεύση του. Αυτό επιτυγχάνεται από την χρήση ταχινιού ως πρώτη ύλη, το οποίο ψήνεται, καθαρίζεται και αλέθεται από την Χαλβαδοποιία Κρήτης μόλις μια μέρα πριν την παραγωγή του χαλβά. Με αυτόν τον τρόπο καταλαβαίνουμε ότι τα παραπάνω ευεργετικά συστατικά του συγκεκριμένου ταχινιού, όπως και του σησαμιού περιέχονται εξίσου και στον χαλβά.

Στο χαλβά της Χαλβαδοποιίας Κρήτης δεν χρησιμοποιούνται πρόσθετα φυτικά λίπη!

Επιπλέον, εκτός από τα θρεπτικά του συστατικά, άξια αναφοράς είναι και η θερμιδική του αξία, η οποία είναι υψηλή λόγω του συνδυασμού των συστατικών του χαλβά και επομένως είναι πλούσιο σε ενέργεια και προσφέρει σχεδόν άμεση αίσθηση κορεσμού έπειτα από μικρή ποσότητα.

Ένα ακόμα προτέρημα του σησαμένιου χαλβά είναι ότι καλύπτει μεγάλο εύρος γεύσεων και επιλογών, όπως με αμύγδαλο και διάφορους άλλους ξηρούς καρπούς, με μέλι, με κακάο, με πορτοκάλι, με χαρουπόμελο, με σταφίδες, με γλυκαντικό από το φυτό στέβια, κ.ά.

Οπότε, προτιμήστε το χαλβά από σουσάμι σαν γλυκό σνακ, είτε είναι περίοδος νηστείας, είτε όχι και απολαύστε το χωρίς ενοχές σε μικρή μερίδα!

 

Βατσινά Κωνσταντίνα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  1. Sakketou, E. I., Baxevanis, G. K., Tentolouris, N. K., Konstantonis, G. D., Karathanos, V. T., Fragkiadakis, G. A., & Kanellos, P. T. (2022). Tahini consumption affects blood pressure and endothelial function in healthy males. Journal of human hypertension, 36(12), 1128–1132. https://doi.org/10.1038/s41371-021-00624-2
  2. Kim, A. Y., Yun, C. I., Lee, J. G., & Kim, Y. J. (2020). Determination and Daily Intake Estimation of Lignans in Sesame Seeds and Sesame Oil Products in Korea. Foods (Basel, Switzerland), 9(4), 394. https://doi.org/10.3390/foods9040394
  3. Langyan, S., Yadava, P., Sharma, S., Gupta, N. C., Bansal, R., Yadav, R., Kalia, S., & Kumar, A. (2022). Food and nutraceutical functions of sesame oil: An underutilized crop for nutritional and health benefits. Food chemistry, 389, 132990. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.132990
  4. Alasalvar, C., Chang, S. K., Bolling, B., Oh, W. Y., & Shahidi, F. (2021). Specialty seeds: Nutrients, bioactives, bioavailability, and health benefits: A comprehensive review. Comprehensive reviews in food science and food safety, 20(3), 2382–2427. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12730
  5. Senizza, A., Rocchetti, G., Mosele, J. I., Patrone, V., Callegari, M. L., Morelli, L., & Lucini, L. (2020). Lignans and Gut Microbiota: An Interplay Revealing Potential Health Implications. Molecules (Basel, Switzerland), 25(23), 5709. https://doi.org/10.3390/molecules25235709